Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2394 of /var/www/vhosts/matercare.pl/includes/menu.inc).

Jak idealnie parzyć herbaty?

Razem z nadejściem trendu na zdrowe odżywianie się rozpoczął się trend picia różnorakiego typu herbat i kaw. Największym szacunkiem szczycą się herbaty z Cejlonu, z pól herbacianych w górnej części Indii oraz zapewne najdroższych gatunków z Kraju Kwitnącej Wiśni.


Ponieważ mnóstwo ludzi jest zainteresowanych poprawnymi metodami parzenia zacnych liści zielonego krzewu, postanowiliśmy stworzyć poradnik dla naszych czytelników, abyście w każdym momencie mieli możliwość zobaczyć jak poprawnie wyrwać smak i aromat.




harney & sons sklep
Author: MSM Mońki
Source: MSM Mońki


tableau - kawa
Author: Barn Images
Source: http://www.flickr.com


Osiedle mieszkaniowe Ogrody Bielańskie
Author: UBM
Source: UBM


Już na początku informujemy, że przepisy zaparzania herbaty odnoszą się do do herbat marki Harney & Sons oraz uznanej marki la via. Musicie zdawać sobie sprawę, że nie tylko długość zaparzania herbaty zależy od jej gatunku, to jest od tego czy jest to czarna, czerwona czy też zielona, ale dodatkowo od metody i długości jej fermentacji, stąd stosujemy dodatkowe rozróżnienie, ponieważ każdy wytwórca ma własny sposób fermentacji. Na pierwszy rzut opiszemy jak poprawnie zaparzyć czarną herbatę z Cejlonu. Cechuje się ona intensywnym aromatem, jaki możemy poczuć z odległości nawet 1 metra, toteż nie należy wsypywać więcej niż 2 gramy na 100 mililitrów wrzątku. Czarną cejlońską parzymy musowo we wrzątku, gdyż, że czarna herbata poddawana jest dwukrotnej a nawet trzykrotnej fermentacji przez co powoli uwalnia głębię swego smaku oraz aromatu. Aby wyeksploatować czarną herbatę ze wszystkich walorów, trzeba ją parzyć przez nie mniej niż 5 minut, lecz nie więcej niż 7, z tego powodu że po tym czasie rozpoczyna uwalniać garbniki. Całkowicie inaczej jest z parzeniem herbaty pu-erh, jaka przynależy do dość specyficznych odmian. Możesz ją nienawidzić lub ubóstwiać.

Opisywany wątek Cię zaciekawił? Zatem odwiedź stronę internetową, ponieważ odnajdziesz w tamtym miejscu fascynujące dane, omawiające to zagadnienie.

Herbatę tą zaparza się nie we wrzątku, a w osiemdziesięcio stopniowej wodzie. W trakcie procesu parzenia wyczuwalny jest intensywny, przykry zapach zgniłej trawy, ale nadrabia ona smakiem.




Zaparzać ją trzeba nie dłużej niż 7 minut, ale nie krócej niż cztery. Sypiemy 3 do 4 gramów na 100 ml.

Nasz wpis wydaje się być intrygujący? Masz ochotę na następne opisy? Zatem nie ociągaj się i klikaj metoda bobatha w ten link.

Zachęcamy do odwiedzania naszego sklepu harney & sons.


Pozostałe receptury zaparzania w kolejnych artykułach. Zaś wszystkie herbaty i ich nasze własne mieszanki dostępne są w sklepie internetowym.